ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΕΠΙΝΕΙΟ

Το Παράλιο Άστρος είναι το σημαντικότερο θερινό θέρετρο της Αρκαδίας. Απέχει 4 χιλιόμετρα από το Μεσόγειο Άστρος και 49 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Τα τελευταία χρόνια ο οικισμός γνωρίζει αξιόλογη τουριστική και οικοδομική ανάπτυξη. Επάνω στην αστεροειδή χερσόνησο ή «Νησί»- παλαιότερα ο λόφος είχε γύρω-γύρω θάλασσα, τώρα με τις επιχωματώσεις έχει ενωθεί με το κάμπο – υπάρχουν ευρήματα τριών ιστορικών περιόδων της Ελλάδος, της κλασικής, της μεσαιωνικής και της νεώτερης. Από ευρήματα του Γερμανού αρχαιολόγου Μπρέντε (1927) αναφέρεται ότι το «Νησί» κατοικείτο κατά τη Μεσοελλαδική, τη Γεωμετρική και την Μυκηναϊκή περίοδο. Στην κορυφή του λόφου υπάρχει το Βενετσιάνικο Κάστρο που χτίστηκε το 1256 μ. Χ. από τον πρίγκιπα Γουλιέλμο Bιλλεαρδουίνο που το ονόμασε (Castello della estella) δηλαδή Κάστρο του Άστρους, επειδή η χερσόνησος από ψηλά μοιάζει με άστρο.

Η κεντρική πλατεία βρίσκεται κάτω από το κάστρο, δίπλα στο λιμάνι, είναι κατάφυτη και περιστοιχίζεται από πλήθος κέντρων αναψυχής. Στο κέντρο υπάρχει η προτομή του Φιλικού και ήρωα του αγώνα του 1821, Ι. Ζαφειρόπουλου. Μεταξύ του Φρουρίου του Παραλίου Άστρους και του ποταμού Τάνου, βρίσκεται το Γένεον Πεδίον όπου το 541 π.Χ. έλαβε χώρα η μάχη μεταξύ των Αργείων και των Λακεδαιμονίων για την κατάκτηση της εύφορης πεδιάδας της Θυρέας. Ανατολικά του λιμανιού, στη περιοχή Κότρωνα, υπάρχει υπαίθριο αμφιθέατρο πολύ καλής ακουστικής όπου μπορεί κανείς να απολαύσει με θέα τον Αργολικό κόλπο, τη δροσιά της θάλασσας τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται το καλοκαίρι.

Στο λοφίσκο που βρίσκεται πάνω από το θέατρο, βορειοανατολικά του λιμανιού, βρίσκεται ένας παλιός τετράγωνος πέτρινος πύργος, ύψους 7 μέτρων, στην κορυφή του οποίου λειτουργούσε από το 1893 φάρος που φώτιζε και οδηγούσε τα πλοία. Ο Φάρος μεταφέρθηκε πρόσφατα επάνω στο λόφο που βρίσκεται ο βιότοπος του Παραλίου Άστρους στην βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου. Μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους αποτελεί ταξίδι στην ιστορία. Το Μουσείο στεγάζεται σε κτήριο τοπικού παραδοσιακού ρυθμού που είχε χρησιμοποιηθεί σαν διδακτήριο (Σχολή Καρυτσιώτη), από το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα. Διαθέτει επίσης μεγάλο αύλειο χώρο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε αρχαιολογικό πάρκο και έκθεση. Ανάμεσα στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται μαρμάρινες επιγραφές, μέλη αγαλμάτων, νομίσματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καθώς επίσης και κεραμεικά από αρχαία νεκροταφεία της περιοχής, που χρονολογούνται από την ύστερη κλασική έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκονται και άλλες όμορφες κωμοπόλεις για να επισκεφθείτε, όπως η Μελιγού, τα Κάτω Δολιανά κ.α.

EL