ΑΣΤΡΟΣ

DUKES SEASIDE

ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ

Το Παράλιο Άστρος είναι το σημαντικότερο θερινό θέρετρο της Αρκαδίας. Απέχει 4 χιλιόμετρα από το Μεσόγειο Άστρος και 49 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Τα τελευταία χρόνια ο οικισμός γνωρίζει αξιόλογη τουριστική και οικοδομική ανάπτυξη. Επάνω στην αστεροειδή χερσόνησο ή «Νησί»- παλαιότερα ο λόφος είχε γύρω-γύρω θάλασσα, τώρα με τις επιχωματώσεις έχει ενωθεί με το κάμπο – υπάρχουν ευρήματα τριών ιστορικών περιόδων της Ελλάδος, της κλασικής, της μεσαιωνικής και της νεώτερης. Από ευρήματα του Γερμανού αρχαιολόγου Μπρέντε (1927) αναφέρεται ότι το «Νησί» κατοικείτο κατά τη Μεσοελλαδική, τη Γεωμετρική και την Μυκηναϊκή περίοδο. Στην κορυφή του λόφου υπάρχει το Βενετσιάνικο Κάστρο που χτίστηκε το 1256 μ. Χ. από τον πρίγκιπα Γουλιέλμο Bιλλεαρδουίνο που το ονόμασε (Castello della estella) δηλαδή Κάστρο του Άστρους, επειδή η χερσόνησος από ψηλά μοιάζει με άστρο.

Η κεντρική πλατεία βρίσκεται κάτω από το κάστρο, δίπλα στο λιμάνι, είναι κατάφυτη και περιστοιχίζεται από πλήθος κέντρων αναψυχής. Στο κέντρο υπάρχει η προτομή του Φιλικού και ήρωα του αγώνα του 1821, Ι. Ζαφειρόπουλου. Μεταξύ του Φρουρίου του Παραλίου Άστρους και του ποταμού Τάνου, βρίσκεται το Γένεον Πεδίον όπου το 541 π.Χ. έλαβε χώρα η μάχη μεταξύ των Αργείων και των Λακεδαιμονίων για την κατάκτηση της εύφορης πεδιάδας της Θυρέας. Ανατολικά του λιμανιού, στη περιοχή Κότρωνα, υπάρχει υπαίθριο αμφιθέατρο πολύ καλής ακουστικής όπου μπορεί κανείς να απολαύσει με θέα τον Αργολικό κόλπο, τη δροσιά της θάλασσας τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται το καλοκαίρι.

Στο λοφίσκο που βρίσκεται πάνω από το θέατρο, βορειοανατολικά του λιμανιού, βρίσκεται ένας παλιός τετράγωνος πέτρινος πύργος, ύψους 7 μέτρων, στην κορυφή του οποίου λειτουργούσε από το 1893 φάρος που φώτιζε και οδηγούσε τα πλοία. Ο Φάρος μεταφέρθηκε πρόσφατα επάνω στο λόφο που βρίσκεται ο βιότοπος του Παραλίου Άστρους στην βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου. Μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους αποτελεί ταξίδι στην ιστορία. Το Μουσείο στεγάζεται σε κτήριο τοπικού παραδοσιακού ρυθμού που είχε χρησιμοποιηθεί σαν διδακτήριο (Σχολή Καρυτσιώτη), από το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα. Διαθέτει επίσης μεγάλο αύλειο χώρο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε αρχαιολογικό πάρκο και έκθεση. Ανάμεσα στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται μαρμάρινες επιγραφές, μέλη αγαλμάτων, νομίσματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καθώς επίσης και κεραμεικά από αρχαία νεκροταφεία της περιοχής, που χρονολογούνται από την ύστερη κλασική έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκονται και άλλες όμορφες κωμοπόλεις για να επισκεφθείτε, όπως η Μελιγού, τα Κάτω Δολιανά κ.α.

Ο ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΥΣΤΟΥ

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ο Υγρότοπος Μουστού, μια όαση πρασίνου και φυσικής ομορφιάς. Στον Μουστό μπορείτε να παρατηρήσετε πληθώρα ειδών πανίδας και χλωρίδας και να θαυμάσετε την μοναδικότητα του τοπίου. Επίσης, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους, πλησίον της Περιοχής Απολύτου Προστασίας της Φύσης (Υγρότοπος Μουστού), οι επισκέπτες ενημερώνονται για τον Πάρνωνα, με έμφαση στον υγρότοπο του Μουστού. Στους χώρους του Κέντρου λειτουργεί αίθουσα έκθεσης ερμηνείας περιβάλλοντος με θεματικό πεδίο τον υγρότοπο.

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

ΕΠΑΥΛΗ ΤΟΥ ΗΡΩΔΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Αξιόλογο μνημείο αποτελεί η Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Άστρος. Η Έπαυλη χτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. από τον διάσημο πολιτικό και σοφιστή Ηρώδη τον Αττικό στην περιοχή της αρχαίας πόλης, Εύας. Η έπαυλη του Ηρώδη είναι το σημαντικότερο και πλουσιότερο μνημείο της Ελλάδος από τους Ρωμαϊκούς χρόνους και ιδιαίτερα τον 2ο αιώνα π.Χ. Η έπαυλη εντοπίστηκε το 1809 από τον Άγγλο περιηγητή Leake, ενώ ταυτοποιήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον αρχαιολόγο και καθηγητή Κωνσταντίνο Ρωμαίο. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1980.

ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΛΟΥΚΟΥΣ

Ακριβώς απέναντι από την Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού, βρίσκεται η γυναικεία Ιερά Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού, γνωστή ως Μονή Λουκούς. Είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού του Πολεμοκράτη, εγγονού του Ασκληπιού. Πολύ κοντά στη Μονή μπορεί να επισκεφθεί κανείς τη γέφυρα και το υδραγωγείο των Αυτοκρατορικών και Ρωμαϊκών χρόνων.